Monty

 

Roepnaam: Monty

Stamboomnaam: Dauwe
Geboortedatum: 04-03-2009
N.H.S.B.nr.: 2740660
HD: A, Norbergwaarde 25, Botafwijking 0
Jacht: KNJV-C en KNJV-B diploma’s en praktische jacht
Inventarisatie: Goed gekeurd door NVSW
Show: 1U, BOB, 3de van rasgroep 7. Meerdere malen U en ZG.

 

Monty is in mei 2009 bij Feike komen wonen in Haarlem als pup van 7,5 week oud. Hij is opgegroeid bij zijn fokker in Empe samen met zijn broers en zussen. Vanaf het eerste moment mocht hij dagelijks mee naar het kantoor van Feike en heeft hij mogen genieten van zijn puppytijd.
Als pup was Monty al een hele open en onbevangen hond, hij was nergens van onder de indruk waar hij ook mee naar toe genomen werd. En ook als volwassen reu is hij nog steeds erg open en enthousiast. Andere honden vindt hij erg interessant, gaat eerst even aftasten hoe de andere hond is en indien mogelijk eindigt zo’n ontmoeting vaak in een wedstrijdje wie het hardst kan rennen.
Naar mensen is Monty in het begin wat terughoudend, hij kijkt het liever even aan. Na een paar minuten is het ijs gebroken en laat hij zijn ware knuffelkarakter zien. Komt er een bekende op bezoek bij ons, dan is hij zeer enthousiast en moet het bezoek eerst Monty een knuffel geven voor wij ze binnen kunnen laten.

Monty is opgegroeid tot een hele enthousiaste reu met een grote dosis energie die hij ook dagelijks kwijt moet. In huis is hij erg rustig al komt hij wel regelmatig langs om een kriebel te halen. Buiten komt hij tijd te kort om alles in de omgeving te onderzoeken tot het moment dat hij een (tennis)bal gezien heeft of een ander speeltje, vanaf dat moment heeft hij nog maar 1 ding in zijn hoofd en dat is zo snel en zo vaak mogelijk de bal apporteren zodat wij hem weer weg kunnen gooien.
Een andere hele grote hobby van Monty is zwemmen. Hij zal er niet uit zich zelf ingaan, maar zodra er iets te apporteren valt staat hij vooraan. Er zijn maar weinig honden die het redden om eerder bij het speeltje te zijn dan Monty, zo snel als hij is.

Toen Monty net bij Feike was hebben ze samen de puppytraining gevolgd bij de KNJV (jachttraining). Dit werd al snel met een goed gevolg afgesloten en daarna zijn ze door gestroomd naar de Jonge honden jachttraining van de KNJV, vergelijkbaar met de KNJV-C training.
Monty heeft zich ook hier laten zien als een hele enthousiaste hond met een flinke dosis doorzettingsvermogen.
Vanaf jongs af aan is hij mee geweest op de praktijkjacht. De eerste tijd voornamelijk om te wennen aan het fenomeen jagen, maar al snel bleek dat dit wennen niet lang nodig was. Het werd voor Monty een tweede natuur om mee te gaan. Hierdoor is hij opgegroeid tot een hele stabiele, stille hond op post.

In april 2012 ben ik (Saskia) begonnen met een cursus jachttraining. Graag wilde ik weer een hond om mee te trainen en voor Monty was er nog veel winst te behalen in de meervoudige apporten. De training werd al snel een succes en dit werd duidelijk toen Feike in augustus zijn eerste KNJV-diploma binnen haalde. Echter was het succes van de training vooral duidelijk op de jachtdagen die volgden, Monty heeft veel zelfvertrouwen opgebouwd en vele soorten wild binnen gebracht.

Toen wij met Monty een aantal proeven hadden gelopen kwamen we in contact met meerdere stabij-eigenaren en kregen wij van verschillende kanten te horen dat Monty een “erg mooie” stabij is. Ook kwam de vraag of Monty beschikbaar was als dekreu.
Wij zijn hiermee aan de gang gegaan om alles in orde te krijgen. Zijn heupen zijn getest en de uitslag is HD-A
Op de eerste show die Monty gelopen heeft behaalde hij direct een 1Uitmuntend, werd Beste van het Ras en daarbij ook nog 3de in rasgroep 7. Recent zijn we nog op enkele shows geweest waar Monty een ZG en een U heeft behaald.
Vanwege het behaalde KNJV-diploma was dit voldoende om hem op de dekreuenlijst te plaatsten.

Monty is beschikbaar als dekreu voor de NVSW. Op shows zullen wij niet veel te zien zijn, mede omdat de (praktijk)jacht voor ons een grotere voorkeur heeft. Volgende jaar gaan wij verder met de trainingen en hopelijk zullen er dan nog meer KNJV-diploma’s volgen en misschien wel een MAP-B diploma.